Dropfod

  • U2
  • U1

Dropfod

Dropfod er en tilstand, hvor man ikke kan løfte sin fod fri fra underlaget eller stabilisere den i standfasen i gangen. Derved riskerer man at falde over dørtrin eller vrikke om i ujævnt terræn. Typisk afhjælpes problemet ved at fiksere eller støtte ankelleddet med en ortose eller bandage.

Dropfod kan have flere årsager. Er årsagen en skade i hjernen eller rygmarven over lændedelen af ryggen (Th12 niveau), kan elektrisk stimulering anvendes til at aktivere musklerne på forsiden af skinnebenet, og foden kan derved løftes op og stabiliseres. Stimuleringen kontrolleres via en sensor i skoen eller på underbenet. Gangen kan i mange tilfælde blive mere naturlig, hurtig og effektiv, end det er muligt med en fast skinne. Det kræver dog, at der ikke er kraftig spasticitet eller udtalte bevægeindskrænkninger i ankelleddet.

En dropfodsstimulator er et hjælpemiddel, som typisk bevilges af kommunen. Der findes flere på markedet, og det er vigtigt, at du finder den model, som passer til netop dine behov. Dropfodsstimulering kan bruges både til børn og voksne. Du kan henvende dig til din lokale bandagist eller kontakte Ortos eller El-Klinikken.

Hvis du har en dropfodsstimulator eller ønsker at høre om andres erfaringer med den, kan du tilmelde dig Facebookgruppen Dropfod - brugere af dropfodsstimulator.

Læs artikel om dropfod - målrettet fysioterapeuter